Waarom maak je je zoveel zorgen?

Je zorgen maken, heeft geen enkel effect op de gebeurtenissen

Je zorgen maken, heeft wel een 100% negatief effect op je welzijn

Waarom maak je je zorgen?

Zorgen maken is een heel normaal en functioneel proces. Zorgen maken verhoogt je aandacht en gedachten als er iets spannends voor de deur staat. Bijvoorbeeld als je op reis vertrekt: “Heb ik wel aan alles gedacht?” of als je een belangrijk project afrondt: “Heb ik niets over het hoofd gezien?”
Toch kan zich zorgen maken ook heel problematisch worden. Bijvoorbeeld als je je constant zorgen maakt, over van alles. Dan is het niet meer functioneel maar wel erg lastig voor jou.
Misschien herken je bij jezelf of bij anderen dat je je zorgen maakt over iets waar je je eigenlijk echt geen zorgen over hoeft te maken, omdat je eigenlijk wel weet dat het goed komt. Toch knaagt er ergens in je hoofd iets en zie je toch enkel nog de beren op de weg. En als het toch allemaal goed gekomen is en je dus onnodig zorgen hebt gemaakt, vind je vaak iets anders om je hoofd over te breken.

Dan is de gevreesde uitkomst niet het probleem, wel het patroon van zorgen maken.

Herken je dit patroon en wil je ervan af?
Dan kan je één van onze contextuele trainingen daarvoor gebruiken, het zijn enorm effectieve trainingen om zo'n patronen te herkennen en bij te sturen.

Hier lichten we al een tipje van de sluier op:
Om je patroon van zorgen maken te veranderen, is het noodzakelijk het eerst helemaal te herkennen en vooral uit te vissen waarvoor dit patroon dient.
Misschien denk je nu wel: 'Ja maar, voor mij heeft dit geen voordelen, enkel nadelen'.
Maar moest dat echt zo zijn, dan zou je dat patroon al lang niet meer toepassen. Ergens moet je mentaal systeem dus nog een voordeel of nut aan dit patroon hebben dat zwaarder weegt dan de nadelen die je ervan ondervindt.

Welk patroon er bij jou speelt en waarvoor je nog steeds daaraan vast houdt, ook al ben je het eigenlijk beu, kun je tijdens onze trainingen uitvinden. Hier bespreken wij alvast de twee meest voorkomende reden: mensen maken zich zorgen ...

1.
omdat ze hopen te kunnen voorkomen wat zij vrezen. Zoals hier boven beschreven, is een bepaalde mate van zorgen maken zeer functioneel: "Eens checken of ik aan alles heb gedacht". Als dit echter doorslaat, dan wordt het vaak een soort deal: "Als ik me zorgen maak, komt alles goed en krijg ik wat ik wil”. Het zorgen maken dient dan om druk uit te oefenen op anderen en/of de omstandigheden in de hoop dat zij zich veranderen zodat het gevreesde wordt afgewend of dat men krijgen wat men wil. "Omdat ik me al zoveel zorgen maak en lijd, heb ik het recht om te krijgen wat ik wil." Zich zorgen maken wordt dan gebruikt als een soort manipulatiemiddel.

Het is zelfs zo dat ons verstand dat als volgt opslaat: je hebt je een aantal keren zorgen gemaakt en alles is goed gekomen. Je verstand onthoudt: "Omdat ik me zorgen heb gemaakt, kwam alles goed. Ik zal dus maar beter zorgen maken als ik wil dat iets goed komt." Jouw verstand is daar op de duur zo van overtuigd (natuurlijk niet-bewust) dat als er dan toch eens iets fout loopt en je hebt je zorgen gemaakt je denkt: "Zie je wel, ik heb me nog geen zorgen genoeg gemaakt". In plaats van het oude denkpatroon dus op te geven, wordt het nog eens extra bevestigd. En zo ga je steeds verder in een zichzelf bevestigend systeem.

Het is als een spiraal naar beneden waar jij je maar moeilijk uit kunt losmaken.

2.
omdat zij het “zich zorgen maken” als uitdrukking van hun liefde en persoonlijke betrokkenheid aanzien. Want je vreest als slechte moeder, vader, dochter, vriend, etc gezien te worden als jij je geen zorgen zou maken om diegene van wie je houdt. Stel, je hebt een tienerdochter die uit wil gaan. Hoeveel ouders maken zich dan zorgen zolang zij nog niet weer thuis is van het uitgaan? Zij zouden het zich niet vergeven als er iets met haar tijdens het stappen zou gebeuren en zij zich vooraf geen zorgen hadden gemaakt. En vooral: wat zouden de anderen dan niet denken? Zij zouden je als slechte ouder veroordelen, is de vrees.

Als je er bewust bij stilstaat, ontdek je snel dat het “zich zorgen maken” op zich geen invloed heeft op de gebeurtenis. Waar het "zich zorgen maken" wél invloed op heeft, is je algemeen welzijn en wel op een zeer negatieve manier. Als je je zorgen maakt, produceert je lichaam stresshormonen en word je vatbaarder voor ziektes. Bovendien zijn mensen, die zich zorgen maken, over het algemeen niet echt goed gezind. Zij klagen en zijn slecht gehumeurd.

Je patroon is met andere woorden zinloos en heeft negatieve gevolgen voor jezelf en vooral voor anderen.

Het is een feit dat jezelf constant zorgen maken niet functioneert voor een gelukkig en vervuld leven. Want wat heeft zich zorgen maken tot gevolg? Niet alleen ben jij niet gelukkig, maar ook anderen in je omgeving betalen daarvoor een prijs. Wie betaalt bij jou de rekening van dit zinloos patroon?
Is het je partner? Krijgt hij of zij daardoor minder aandacht? Krijgen zij daardoor geen gelukkige vrouw of man? Zijn het je kinderen, die beperkt worden in hun doen en laten omdat jij je zorgen maakt?
Je zorgen maken kan dus ook een verregaande strategie zijn die dient om dat te krijgen wat je wilt en daar staan de meeste mensen helemaal niet bij stil.
Ben je bereid dit controle-mechanisme mee op te geven?

Wat is dan de oplossing? Laisser-faire en je nergens meer van aantrekken wat er gebeurt?

Nee, natuurlijk is dat ook niet de oplossing, want daarmee val je van de andere kant van het paard.

Gelukkig is er een mogelijkheid waarbij je volledig uit dit patroon kunt stappen. Het is een mogelijkheid waarbij je je nog gezonde zorgen maakt en ook elke uitkomst toestemt. Het is het besef dat alles uiteindelijk goed komt (en als het nog niet goed is, ben je nog niet aan het einde...;-) )

De kunst van het toestemmen is ééntje die noodzakelijk is, wil jij je merkelijk minder zorgen maken. Het gaat dan om het volgen van je opzet/intentie en niet meer om het willen controleren via het zich zorgen maken. Vertrouwen is het sleutelwoord.

Heb je zin om dit te ervaren?

Meld je dan aan bij één van onze trainingen! Je vindt het overzicht HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *