Kan jij ook niet ‘neen’ zeggen?

Ik kan niet 'neen' zeggen?

Ik doe steeds alles voor de anderen en vergeet mezelf

Herken je jezelf in volgend verhaal? Wij horen het vaak in onze coachingsessies en de situatie van Evelien zijn voor vele mensen herkenbaar.

'Nu vraagt hij mij of ik zal helpen bij zijn verhuis, maar eigenlijk past het helemaal niet en heb ik zelfs geen zin en een goede uitvlucht heb ik ook al niet. Ik kan hierop toch ook niet 'neen' zeggen want hij hielp me ook als ik mijn vuilnis wilde wegruimen. Dus zal ik 'ja' zeggen, zodat hij niet boos is of denkt dat ik enkel profiteer. Mijn moeder heeft daarnet ook nog gebeld en ze vroeg of ik vanavond niet langs kom om te eten. Ik denk dat ik na de verhuis wel helemaal kapot zal zijn en dat ik dan liever ga slapen. Maar ik ging al lang niet meer bij mijn ouders langs en ik weet hoe belangrijk dat voor hen is, dus zeg ik ook hier toe. En zo gaat het me keer op keer. Op het werk, bij mijn vrienden en vooral bij mijn ouders en familie. Ik kan gewoon niet 'neen' zeggen en wil altijd alles goed doen voor de anderen. Juist in situaties waar ik liefst 'neen' zou zeggen, doe ik het niet. Ik heb het gevoel dat ik geleefd wordt en niet echt meer leef. Mijn leven is zwaar en ik ben steeds moe en mijn levenslust is echt gedaald. Dat merken vooral mijn man en kinderen, want ook als ik thuiskom willen die nog heel veel van mij.

Maar je wilt de mensen toch niet kwetsen en een conflict wil je toch liever vermijden. Je wilt toch ook niet als de slechte eruit komen want je weet wat mensen over je zouden kunnen zeggen of denken. Dus zeg ik steeds weer 'ja'.


Is dit verhaal van Evelien herkenbaar? Laat je je ook leiden door wat anderen zouden denken? Zeg je ook niet snel 'neen', ook al zou je dat willen?
Maar hoe kom je daar nu vanaf?

Je weet dat je een hoge prijs betaalt. Je leven is niet meer het feest wat het vroeger was. Je bent gedempt en je naasten ervaren dat en delen in de klappen.
Je hebt ook al veel geprobeerd. Je hoorde van velen dat je meer op jezelf moet passen en dat je voor jezelf moet opkomen. Maar je merkt dat dit allemaal maar tijdelijk werkt.

Inderdaad, met tips en tricks kom je er niet. Al deze hulpmiddelen vallen op een bodem die niet klaar is voor verandering. Dit komt omdat bepaalde aspecten van het verhaal niet worden belicht.

Er is een standpunt van waaruit de meeste mensen dit probleem belichten. Dit standpunt is waar, maar brengt je niet verder want je bevindt je bij dit standpunt in de slachtofferpositie. Dit standpunt gaat zo:
"Ik kan niet 'neen' zeggen en ben daardoor de speelbal van wat anderen vragen. Ik zou meer voor mezelf moeten opkomen en doen wat ik wil".
Sommigen, en misschien herken je dat, nemen pas als ze helemaal uitgeput zijn eens tijd voor zichzelf en trekken zich dan van de anderen niets meer aan (omdat ze al zoveel voor anderen hebben gedaan). Je vindt dat ook terug in wat mensen vaak zeggen: "ik heb nu eens me-time nodig", tijd voor jezelf.
Buiten het feit dat dit zou impliceren dat er ook tijd is 'tegen' jou is dit een belichting van het probleem vanuit één kant.

Er is namelijk ook een ander standpunt waaruit je dit gegeven kunt belichten. Ook dit standpunt is waar. Het is niet meer of minder waar dan het vorige standpunt maar is gewoon vanuit een andere hoek belicht. Het is wel een standpunt die je verder brengt, wij noemen het het bevrijdende daderstandpunt. Dit standpunt gaat zo:
Je kan 'neen' zeggen want in de zin: 'ik kan niet neen zeggen' spreek je het woord al uit. Maar waarom zeg je dan niet 'neen'?
Of je doet dat om mensen te pleasen, om iedereen te vriend te houden of een goede indruk te maken. Dit klinkt zeer altruïstisch op het eerste zicht, maar voor wie doe je dat dan eigenlijk? Als JIJ een goede indruk wilt maken, als niemand over JOU iets slechts mag denken of zeggen, dan doe je dat vooral voor jezelf. Dit is jouw 'me-time' (alleen ervaar je dat niet zo want anders zou je niet de rechtvaardiging hebben om als uitgeput slachtoffer toch 'neen' te zeggen).

Door 'ja' te zeggen en bij jezelf 'neen' te denken (dit kan je merken als je erover klaagt dat je dit doet, ook aan jezelf), zeg je eigenlijk niet echt 'ja'. Daarom zeggen wij: 'wie niet 'neen' kan zeggen, kan ook niet 'ja' zeggen. Je denkt geen vrije keuze te hebben en zo leef je de hele tijd in deals. Zou jij bijvoorbeeld geholpen willen worden door iemand die dat eigenlijk niet wil?

Wie niet 'neen' zegt tegen anderen, wil zelf ook geen 'neen' horen. Dit lijkt misschien op het eerste zicht hard, maar als je het preciezer bekijkt, herken je dat. Waar wil jij geen 'neen' horen? Waarop mogen jouw kinderen, familieleden, vrienden geen 'neen' zeggen? En waarom niet?
We willen alles doen om anderen te pleasen, een goede indruk te maken, wat voor ons zo belangrijk is, en willen dan als uitgeput slachtoffer nog eens doen wat alleen wij willen. Je zou, met wat goede wil, dit egoïstisch kunnen noemen.
Beide standpunten zijn waar. Het eerste standpunt kennen we allemaal en we weten zeker dat we ervan af willen. Maar als we ervan af willen zullen wij ook van het tweede standpunt af moeten. We willen graag de nadelen weg hebben maar het punt is: zolang er ook voordelen aan hangen, zullen we het patroon niet zomaar opgeven.

Daarom zeggen wij dat een oplossing niet in tricks en tips ligt. De oplossing ligt in een verandering van ons bewustzijn. Dit is ons werk. Wij onderzoeken denkpatronen die vervulling en succes in de weg staan en lossen die op.

Zo zou je het ook als zeer altruïstisch kunnen zien om een risico nemen en 'neen' op dingen zeggen, wetende dat anderen je hiervoor zouden kunnen afwijzen. Het gaat dan namelijk niet om JOUW goede indruk, maar om het uitdrukken van wat jij op dat moment wel of niet wilt. Dat betekent dat jouw 'ja' vanaf nu een echte 'ja' is, want mensen weten dat jij ook 'neen' kan zeggen. Zij weten dan waar ze aan toe zijn bij jou. Dan leef je integer.

Zo kun je tegen je vrienden nog steeds 'ja' zeggen als je dat echt wilt en ook 'neen' als je liever iets anders doet, zonder dat dit je tot egoist maakt, in tegendeel. Dit kan ook een groot verschil voor jou maken.

Geef gerust je commentaar hieronder.

>>neem deel aan ons inspirerende jaartraject en vorm een bewustzijn voor vervulling en succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *