Moederdag

Dank je aan mijn moeder, dank aan alle moeders.

“Omdat God niet overal kon zijn, heeft hij moeders geschapen”

Moeders zijn uniek. Niemand heeft meer onvoorwaardelijke liefde voor jou als je moeder. Bij je geboorte begon het al, ze zette haar leven op het spel om jou hier op deze wereld te krijgen (ook al kende ze jou nog niet ;-). Niemand kon beter verbinding met je maken, weten wat je nodig had, voelen wat jij nog niet wist wat je voelde, je in de armen nemen, in je oor fluisteren dat alles wel goed komt.
En denk je dat dit voor jou niet klopt, zonder moeder was je er in elk geval niet geweest.
Voor mij staat moeder gelijk met OVERGAVE. Moeder kon zoveel dingen tegelijk: de zorgende hand, het lekkerste eten, de gezelligheid binnen, alles regelen en sturen in de goede richting. (Overgave, niet in de zin van onderdanigheid maar in de zin van een volledige inzet voor iets, iets wat verder gaat dan je persoonlijke gevoelens).

Als we studies lezen, dan is het opvallend als men moeders ondervraagt, dat ze bij het moeder-zijn de meeste taken uitvoeren die ze niet leuk vinden, de lastigste tijd hebben en de meeste ondankbare jobs gedaan hebben. Tegelijkertijd is het moeder-zijn één van de belangrijkste factoren in hun gelukkig zijn.
Het mooiste geschenk voor moeders is als hun kinderen gelukkig zijn. Gun jij hen dat geschenk?

“Jouw gelukkig zijn, is het mooiste geschenk voor je moeder”

Was dat bij jouw moeder niet zo?

Misschien denk je: ‘bij mijn moeder was dat allemaal niet zo” of denk je dat je moeder dingen echt verkeerd heeft gedaan. En toch is je moeder één van de personen die onvoorwaardelijk van je houdt. En ja, misschien heeft ze die liefde op een andere manier uitgedrukt dan jij zou willen.
Maar als er één universele wet is, is dat je als ouder van je kinderen houdt. Daar kan je niet buiten. Je kinderen zijn een stuk van jezelf, ze zijn je verlengde, ze zijn jezelf. Als je moeite hebt om dit toe te stemmen, kijk dan eens wat je zogenaamd hebt gemist. Hoe heeft je moeder met je gesproken en dat vond je niet leuk. Wat heeft ze je volgens jou verkeerd gedaan.
Ga dan eens na hoe je vaak innerlijk met jezelf spreekt. Hoe ga je met jezelf om? Hoe praat je innerlijk met jezelf als er iets niet loopt zoals je dat wilt. Merk je het? Ook dit doe je niet omdat je niet van jezelf houdt. Dit doe je omdat het een systeem is om door het leven te komen. Dit doe je altijd.

En als je een systeem toepast om (iemand) door het leven te (laten) komen, dan is dat een uitdrukking van liefde. Ook van je moeder.

De grootste dank aan je moeder is jezelf voor 100% te accepteren zoals je bent.

Ben je geen biologische moeder, dan is moederdag ook voor jou!

Ook aan alle vrouwen die (nog) geen biologische moeder zijn en het misschien ook nooit zullen worden, deze moederdag is ook voor jullie. Als vrouw sta je voor een onnavolgbare verbinding met mensen, voor een ongelofelijke macht een thuis te scheppen, gezelligheid te brengen en echt begaan zijn met mensen. Jullie hebben zoveel dingen in het snotje die helemaal aan ons, man-zijn, voorbij gaat. Jullie zijn ook moeder. Misschien niet biologisch, maar op alle andere vlak wel. Jullie zijn moeder voor zovele mensen.

Ook een grote dank aan jullie.

5 Comments

 1. Christiane schreef:

  Dank je voor moedermail ! Ik heb er deugd van. Het is een meerwaarde bij het waarderen van mezelf als moeder en het waarderen van mijn overleden moeder.
  Ook het benoemen van alle vrouwen door een man 🙂 voelt aan als een bloemetje krijgen.
  😘

 2. mia maes schreef:

  Prachtige tekst Johan!
  Ik weet niet hoe het komt dat ik vandaag met moederdag zo overstuur was, dit is mij nog nooit overkomen. Ik ben blij dat ik je contacteerde en jou reactie was tenslotte een opsteker van formaat, waarvoor DANK!!

 3. Rondelez William schreef:

  Johan,prachtig geschreven,wat zouden we zijn zonder onze moeders ook al moesten we onze mama veel te vroeg afgeven toch is ze nog steeds heel sterk aanwezig in ons leven.
  Met moederdag konden onze kinderen na lange tijd eens langskomen om hun mama in de bloemetjes te zetten en dat heeft ongelofelijk veel deugd gedaan.
  Bedankt voor jou bijdrage op deze bijzondere dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *